پایگاه اطلاع رسانی دهتل

پایگاه اطلاع رسانی دهتل

شهر سنگ نگاره ها
پایگاه اطلاع رسانی دهتل

پایگاه اطلاع رسانی دهتل

شهر سنگ نگاره ها

معرفی مرکز دهستان دهتل

دهتل

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد.

دهستان دهتل
مسجد دهتل
اطلاعات کلی
نام رسمی : دهستان دهتل
کشور : ایران
استان : هرمزگان
شهرستان : بستک
بخش : مرکزی
دهستان : دهتل
نام‌های قدیمی : ده طلا
سال بنیاد : پیش از اسلام
دهستان دهتل
مردم
جمعیت 6752
زبان‌های گفتاری: لارستانی
مذهب: اسلام سنی
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا : ۳۷۴ متر
اطلاعات روستایی
پیش‌شماره تلفنی : 0764338
وب‌گاه : وب‌گاه بستک
جملهٔ خوش‌آمد به روستا
خَش أنَدِش

دهتل دهستانی از توابع بخش مرکزی شهرستان بستک در غرب استان هرمزگان در جنوب ایران واقع شده‌است. این دهستان در ۵۵ کیلومتری شمال شرقی شهر بستک مرکز شهرستان واقع می‌باشد. همچنین «ده تَل» یا «ده طَل» نیز نوشته می‌شود. تل به معنی تپه ، و طَل به معنی شبنم یا رطوبت است. نام پیشین دهتل بر اساس تحقیقات به دلیل وجود معادن «طَلا» در پیرامون روستا ، این دهستان دِه طَلا نیز نامیده شده‌است.

فهرست مندرجات

[مخفی شود]

 محدودهٔ دهتل

از شمال رودخانه شور گوده ، از جنوب کوه ، از مغرب روستای لرد بستو، واز سمت مشرق به روستای بامستان محدود می‌گردد.

 جمعیت

جمعیت دهستان دهتل طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۸۵ ، برابر با ۶۷۵۲ نفر بوده‌است [۱]. که از اهل سنت و از شاخه شافعی هستند یعنی از پیروان امام محمد ادریس شافعی می‌باشند و به زبان فارسی و به گویش محلی تکلم می‌کنند. ودارای دبستان، مدرسه راهنمائی، دبیرستان شبانه روزی دخترانه،دبیرستان پسرانه، برق و لوله کشی آب است. ۶ باب مسجد با بنای بسیار زیبا، ۱۰ باب آب‌انبار برکه، ۸۰۰۰ اصله نخل دیم، ۷ دستگاه پمپ آب و ۳۲۰۰۰ کیلوگرم زمین زیر کشت دارد. دارای ۲‌ سد که هنگام بارندگی پر از آب باران می‌شود ودر جنوب شرقی روستا قرار دارد. و نیز دارای یک ورزشگاه ودو باب زمین فوتبال است. روستای ده تل مرکز دهستان بوده و روستاهای: ایلود ، برکه لاری ، چاه دزدان ، بامستان ، سید احمدی ، کنچی ، رودبار و انجیردان ازتوابع این دهستان است. مرکز بهداشتی درمانی آن ۶ خانه بهداشت زیر پوشش دارد. سوابق این مرکز بهداشتی درمانی به حدود ۳۵ تا ۴۰ سال می‌رسد.

 پیشینهٔ تاریخی

پیشینهٔ تاریخی این روستا به دوران پیش از اسلام می‌رسد و این ده در آنزمان «گبر» نشین زرتشتی نشین بوده‌است. مطالعه در سیر وقایع و گذشته دهتل حکایت از وجود مردمانی زهیخته با سابقه‌ای درخشان دارد که نشان دهنده غنای فرهنگی با پیشینهٔ پربار مردم این سامان دارد به طوری که در گذشته نه چندان دور اقوام مختلفی مانند: اوزیها ، قشمیها ، کرمستجیها ، مینابیها و عده‌ای از بندر خمیر در این روستا مشغول تجارت و داد و ستد در حرفه‌هایی همچون عبا بافی ، گیوه سازی ، زنبیل بافی ، کنجد پزی ، ارده سازی ، کشاورزی و دامداری و دامپروری بوده‌اند، و به گواهی تاریخ به نقل از سالمندان در آن دوران جمعیت روستا بالغ بر ۴۵۰۰ نفر بوده‌است. اما به دلایلی چون زلزله و قحطی در منطقه مردم ناچار به مهاجرت گردیدند به طوری که جمعیت قابل توجهی از این روستا هم اکنون در بندر عباس و دیگر شهرها، و حتی در کشورهای عربی مخصوصاً کشورهای حاشیهٔ خلیج فارس نیز زندگی می‌کنند.

نظرگاه خدا باشد دِهِ تل که جای اولیا باشد دِهِ تل
شعار دین و آیین طریقت سراسر برملا باشد دِهِ تل
زیمن مرحمتهای حزین است که خاکش کیمیا باشد دِ هِ تل
چو باشد قطب عالم قدوه دین زنورش پر ضیاء باشد دِهِ تل


شاعران بسیاری در وصف دهتل سروده‌اند تا جایی که تائب شاعر نامدار اوزی آنچنان مجذوب دهتل می‌شود که اکثر عمر خود را در این روستا به سر می‌برد. ابراهیم منصفی شاعر و هنرمند عزیز خطه هرمزگان نیز چندین سال در دیار دهتل به شغل معلمی مشغول بوده و پس از آن نیز به ایلود از توابع دهتل رفته و در آنجا زندگی تشکیل داده و تا آخر عمر در همین مکان سکنی می‌گزیند.

 مناره مسجد ـ دهتل
مناره مسجد ـ دهتل

 بزرگان و مشاهیر دهتل

  • دهتل در گذشته و حال خود دارای بزرگان و مشاهیری بوده که به شرح ذیل است:

شعر و ادبیات

مرحوم سید محمد سیدابراهیم معروف به «خالو شاعر» (شاعر محلی) ، مرحوم سیدعبدالله بن سید یوسف معروف به «حزین» ، سید عبدالله بن سید محمد سید منصور معروف به «آقای رئیس» ، سید محمد سید منصور، سید محمد سید عبدالرحیم، میر مولا ، یوسف جعفری پور (معاصر) سید مصطفی رضوی (معاصر) اسلام مظفری (معاصر).

علوم دینی

سید محمد عالم معروف به صدرالاسلام، سید محمد بن سید عبدالرحمن معروف به سید محمد عالم، سید حسن ال عبایی ، شیخ علوی، سید محمد صالح قاضی، سید محمد علی هاشمی، سید محمد قاری، سید اسماعیل مدنی، سید احمد سید عبدالرزاق، مولانا سید عبدالله، شیخ عبدالرحمن زمانپور، شیخ اسماعیل درویشی.

فرهنگ وهنر

سید حسین ال عبایی، سید عبدالرحمن ال عبایی (اولین معلم مدرسه مصطفویه بستک) سید محمد آل عبایی (معلم دوره اول مدرسه مصطفویه بستک) ، سید محمد رضا بن سید عبدالرحیم، محمد بن محمد زمان. این روستا به لطف خدا افراد تحصیلکرده قابل ملاحظه‌ای دارد که بدین شرح می‌باشد: معلم ۳۵ نفر، دانشجو در مقاطع عالی ۵۴ نفر، پزشکان عمومی و تخصصی ۳ نفر ، طلبه و مدرس علوم دینی ۱۷ نفر، پرستار ورادیو لوژیست ، مهندسین و متخصصین ، مسئولین ادارات ، نماینده محترم مجلس جناب اقای سید عبدالله حسینی که به مدت ۲۰ سال به عنوان منتخب مردم در مجلس شورای اسلامی برای شهرستانهای بستک ، بندر لنگه و شهرستان گاوبندی مشغول به خدمت می‌باشند.

همچنین تعدادی از آرامگاه‌های سادات و علماء شریعت در این ده وجود دارد.

 امکانات

امکانات دهتل در حال حاظر به شرح ذیل است :

آموزشی :

  • از دوره آمادگی تا متوسطه (یکی از دبیرستان‌های قدیمی دخترانه دبیرستان الزهراء دهتل است که به صورت شبانه روزی اداره میشود).

بهداشتی :

  • مرکز بهداشت ، درمانگاه شبانه روزی و آزمایشگاه تشخیص طبی.

ادارات :

 پیرامون دهتل
پیرامون دهتل

 آثار تاریخی وجاذبه‌های گردشگری

آثار تاریخی وجاذبه‌های گردشگری گوناگونی در این منطقه وجود دارد که شامل: دمون زار (گورستان وسیع گبرها ) ، سنگ نقاشی‌ها با قدمتی حدود ۳۰۰۰ سال ، قلعه کهنه ، سد زیبای خَشُوَه ، قناتهای آب شیرین از سید احمدی تا لرد بستو ، طبیعت ونخلستان و دشتهای بسیار وسیع در شمال روستا ، برکه‌های ساروجی با سابقه بالای یک قرن ، آرامگاه‌های شخصیت‌ها و امام زاده‌ها از جمله زاهد دانیال .

نظرات 8 + ارسال نظر
چوک لنگه پنج‌شنبه 4 آبان‌ماه سال 1385 ساعت 15:21 http://lengeh.blogsky.com

سلام.
ورودت به بلاگ اسکای تبری میگم.
ان شاالله موفق باشی

T.T.L پنج‌شنبه 4 آبان‌ماه سال 1385 ساعت 15:27 http://ttl.blogsky.com

وبلاگ بسیار زیبایی دارید به منم سر بزنید موفق باشید..

سیاورشن پنج‌شنبه 4 آبان‌ماه سال 1385 ساعت 18:31

سلام ...متاسفانه د رحال حاضر در مسافرتم و در اینجا دسترسی چندانی به نت ندارم ...در اولین فرصت به روی چشم ...کربون کدت

[ بدون نام ] شنبه 6 آبان‌ماه سال 1385 ساعت 09:57

سلام
خسته نباشی.آقا جان کارت خیلی عالیه....بخصوص اون عکسها که بسیار زیباتر.در ضمن اگر نام عکاس رو هم بنویسید بسیار عالی است.
موفق باشید

سنگار دوشنبه 8 مرداد‌ماه سال 1386 ساعت 00:15 http://nematollah.blogsky.com

سلام. استفاده کردم . حضورتان در وبلاگم موجب خوشحالی است . موفق و موید باشید.

ehhmm سه‌شنبه 6 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 03:53 http://masood_ehhmm.mihanblog.com

سلام
وبلاگ خوبی است
اما فکر نمی کنید خیلی زیادی دارد از دهتل تعریف می شود
امروز در هر دهاتی مدرسه وجود دارد و این چیزی نیست که بشود به آن نازید
نظر سنجی شما خیلی بچه گانه و مسخره ست
انتظار من از وبلاگ شما خیلی بیشتر از این حرفهاست
موفق باشید

سلام دوست عزیز
ممنون از نقدتان...
باید حضور محترمتان عرض کنم که اگر موقعی احساس کنم فراتر از واقعیت قدم گذاشته ام دگر حتی کلمه ای نخواهم نوشت. بهتر است کمی بیشتر در مورد دهتل تحقیق کنید.منابع زیادی به غیر از این وبلاگ در دسترس است.
در مورد نظر سنجی نیز هرکس به گونه ای می اندیشد...
باز هم به ما سر بزنید.
موفق ومنصور باشید.

ehhmm جمعه 9 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 03:48 http://masood_ehhmm.mihanblog.com

سلام
خسته نباشید
من نه تنها دهتل بلکه بسیاری از روستاهای گوده را دیده ام در مورد دهتل هم بیشتر تحقیق کرده ام دهتل را با بقیه ی روستاهای منطقه مقایسه کرده ام اما تفاوت زیادی با بقیه روستاها ندارد بهتر بگویم بیشتر روستاهای گوده در یک سطح هستند
دهستان دهتل بزرگتر (از نظر مساحت) از دیگر دهستان هاست
فتویه پرجمعیت ترین مرکز دهستان در بخش مزکزی است و
دهستان گوده(دهنگ)پرجمعیت ترین دهستان بخش مرکزی است
من نمی گویم چیزهایی که شما در مورد دهتل گفته اید دروغ است اتفاقاٌ همه را راست گفته اید چه در مورد گذشته و چه در مورد حال همه اش درست است اما وقتی می گویید دهتل (نه دهستان دهتل) مدرسه دارد آب انبار دارد درمانگاه دارد مخابرات دارد برق و لوله کشی آب دارد ۱۵مسجد دارد ۸۰۰اصله نخل دیم دارد و همچنین جناب آقای سید عبدالله حسینی نماینده مجلس از دهتل می باشدو خیلی چیزهای دیگر
همه این چیزهایی که گفتید دهتل دارد بسیاری از روستاهای منطقه گوده دارند به جز جناب آقای سید عبالله حسینی که ایشان را خودتان گفته اید نماینده ی مردم سه شهرستان بستک بندرلنگه و پارسیان می باشند نه فقط نماینده ی مردم روستای دهتل
جالب اینکه شما در نظر سنجی سئوال کرده اید آبادترین دهستان منطقه ی گوده کدام است؟ من درمورد نظر سنجی شما هیچ نظری ندارم که کدام دهستان آبادتر است چون از نظر من نظر سنجی بچه گانه است و قبول دارم که این حق شماست که هر نظر سنجی ای که دلتان خواست در وبلاگتان قرار دهید. روستاهای آباد منطقه ی گوده چاه بنارد، دهنگ،دهتل،زنگارد،ایلود،تدرویه،فتویه،انوه می باشند(ازنظرمن) یعنی از بقیه روستا ها آبادتر اند(بیشتر ازلحاض امکانات مثل مدرسه آب و برق و تلفن وغیره) دهتل و ایلود در دهستان دهتل
دهنگ،تدرویه،چاه بنارد و زنگارد در دهستان گوده(دهنگ) و فتویه و انوه هم در دهستان فتویه هستند
همانطوری که می بینید آمار روستاهای آباد در دهستان گوده(دهنگ)بیشتر است.
از نظر من همه ی روستا های منطقه آباد هستند و مهم این است که بکوشیم تا شهر و روستا و آبادی خود را آبادتر کنیم.
وبلاگ بسیار خوبی دارید دست شما درد نکند
موفق و موید باشید
EHHMM

سلام دوست عزیز
خیلی خوشحالم که یکی چون شما پیدا شده و نوشته هایم را نقد میکند. چون پیشرفتها ثمره انتقادات هستند.
در مورد این کامنت نیز انشاالله در آینده در یک پست جواب کاملی خواهم داد.
در پناه حق...

دوست چهارشنبه 22 اسفند‌ماه سال 1386 ساعت 22:02 http://www.kookherd.blogfa.com

درود بر شما
از آنجایی که چندین بار خواننده وبلاگتان بوده ام ، خصوصا در این ایام انتخابات؛ حدس می زنم شما نیز مایل باشید در این مسابقه انتخاباتی شرکت کنید از شما دعوت می کنم سری به این سایت بزنید.
www.kookherd.blogfa.com

سلام دوست عزیز
ممنون از لطف و حضور شما. انشاءالله در اولین فرصت خدمت می رسم.
شاد و سرافراز باشید.

ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد